Klímatisztítás

A klímaberendezéseink tisztítása ugyan olyan fontos, mint az otthonunkban vagy irodánkban található többi berendezések és tárgyak tisztítása. Klímáink esetében a beltéri egység fali elhelyezése és a kültéri egység sokszor nehezen megközelíthetősége miatt a háztartások és vállalkozások elfelejtik, hogy ezek tisztítása is ugyan olyan fontos, sőt. A berendezéseken is lerakódik por, eltömődhet a szűrője és megtelepedhetnek rajta baktériumok is, ha teljesen elhanyagoljuk a berendezést.

A hűtési és fűtési szezon alatti működtetés során a berendezésekben jelentős mennyiségű levegőben található szennyeződést szív magába. A beltéri egység különböző szűrők és ionizátorok találhatók, melyeknek feladatai a levegőben található szennyeződések, pollenek és házi por atkák kiszűrése. A levegő minőségét így, mint egy légtisztító berendezés folyamatosan javítja, ezáltal is javítva lakásunk komfortérzetét.

Az egységek első szűrője egy viszonylag finom porszűrő, mert takarja a hőcserélő teljes felületét. Nagyobb szemcséjű por és szöszök fennakadnak, viszont a finomabb szennyeződések átjutnak. Nagy részük ezt követően távozik a lakásból a kondenzáció során képződő folyadékkal, kisebb részük pedig biofilmet hoz létre a hőcserélőn és az egység cseppvíztálcájában.

A klíma berendezés hőcserélőjén kicsapódó nedvesség és az előbb említett biofilm melegágya lehet a különböző gombáknak, penészeknek és baktériumoknak. A legionella betegségnek egy szennyezett klímaberendezés által előidézett súlyos tüdőgyulladás adta a nevét, amikor egy szállodában tömegesen betegedtek meg a nem karbantartott klíma által közvetített levegőtől. Nagyon fontos, hogy készülékeinket folyamatosan tisztíttassuk szakemberrel!

Milyen szolgáltatást biztosítunk a klíma tisztítása során?

belső hőcserélő tisztítása

Belső hőcserélő tisztítása

A beltéri egység vegyszeresen tisztításra kerül, mellyel elpusztítjuk az igen súlyos betegségeket okozó gombákat és baktériumokat. A szemközti burkolatot eltávolítjuk a hőcserélő mögötti burkolatot is tisztítjuk, valamint a „múkuskereket” is ellenőrizzük, tisztítjuk.

légszűrők tisztítása

Légszűrők tisztítása

A légszűrőket is megtisztítjuk a portól és egyéb lerakódott szöszöktől, szennyeződésektől. A szűrőket pár percre hagyjuk állni egy tisztító folyadékban, mely réteget képezve lassítja a por, baktériumok és egyéb szennyeződések kialakulását.

kültéri egység tisztítása tisztítása

Kültéri egység tisztítása

A kültéri egység hőcserélőjét és lamelláit nagynyomású levegővel átfújjuk, hogy megszabaduljunk a rárakódott portól és egyéb kosztól. Tüzetesen átvizsgáljuk, amennyiben az egységen bármilyen kialakult erősebb szennyeződést találunk azt letisztítjuk. Ugyan csak megvizsgáljuk a lamellák állapotát, amennyiben szükséges az ügyfél figyelmét felhívjuk esetleges jövőbeni kialakulható károsodásra.

Kollégáink állnak rendelkezésére klíma tisztítással kapcsolatban

Ne várjon amíg megbetegszik, vagy villanyszámlája megnövekszik!


Mi a különbség a tisztítás és karbantartás között?

A készülékek tisztítása a karbantartás részét képezi, azonban cégünktől külön kérheti is csak a tisztítást. Rendszeres tisztítással elkerülhetők a különböző légúti fertőzések, illetve a készüléke élettartamát is meghosszabbítja.

A napi használatok során a készülékeken lerakódik a por, és a hatásfoka folyamatosan csökken és romlik. A tisztítás tartós kihagyását követően észrevehető, hogy a készülék egyre többet kapcsol és megy, hogy tartani tudja a helységben az adott hőfokot. Ezzel az áramfogyasztása megnő. Szerencsésebb esetben ezzel az extra költséggel kell számolnia, rosszabb esetben gyakrabban lesznek betegek akik ebben a közegben tartózkodnak. A tisztítás kihagyása nagyon komoly légzőszervi betegségek kialakulásához vezethet, melyet a készüléken megtelepedő baktériumok okozhatnak.


Milyen betegségek kialakulásához vezethet a nem megfelelő tisztítás?

Légiós betegség (legionellosis)

A légiósbetegség kórokozói a Legionella baktériumok, a betegség legsúlyosabb formája pedig a kétoldali tüdőgyulladás: a kórházi felvételt igénylő súlyos tüdőgyulladásoknak a Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) mellett ezek a legfontosabb kórokozói. Ugyanez a baktérium okozza a Pontiac lázat is. A légiósbetegséget a Legionella családba tartozó baktériumok okozzák, azok közül is főleg a Legionella pneumophila 1-7 szer csoportba tartózók. A kórokozó megél a szabad vizekben, terjedését a légkondicionáló berendezések segítik, de a nem megfelelően kezelt jakuzzi vize is lehet fertőzött. A kórokozó csak inhalálással fertőz, az ivóvíz fogyasztásával nem.

Tüdő aspergillosis

Bizonyos egyének testfelszínén megtelepedett gomba allergiás reakciót válthat ki, anélkül, hogy a szövetekbe hatolva fertőzést okozna. Aspergillózisról akkor beszélünk, ha a kórokozó a testfelületről behatol a mélyebb szövetekbe, így a hallójáratokba vagy a tüdőbe, különösen az olyan betegeknél, akik tuberkulózisban vagy hörgrutban szenvednek. A tüdőben gombás gomolyag (aspergillóma) képződhet, mely összegabalyodott gombafonalakból, a véralvadék rostjaiból és fehérvérsejtekből áll. A képződmény fokozatosan növekszik és károsítja a környező tüdőszövetet. Csökkent ellenállóképességű betegekben, így pl. a szív vagy májátültetésen átesettekben, az aspergillózis a vérkeringéssel a vesékbe és az agyba is szóródhat.

Hypersensitivity pneumonitis

Ez egy túlérzékenységi reakció, amit a szerves por belégzése okozhat. Okozhat köhögést, mellkasi fájdalmat, nehézlégzést, lázat, de enyhébb esetben is fáradékonysággal, rossz közérzettel jár.