Klímakarbantartás

Az időben elvégzett szakszerű klímakarbantartással nagyon sok felesleges kiadást és kellemetlenséget megelőzhetnek az ügyfelek, a szezont pedig egy kitisztított, fertőtlenített és műszakilag rendben lévő légkondicionálóval várhatják. Sokan el sem tudják képzelni, hogy mennyi pénzt emészt fel egy, karbantartás hiánya miatt nem rendeltetésszerűen üzemelő légkondicionáló. Általában csak akkor kapnak észhez a tulajdonosok, amikor hitetlenkedve forgatják a villanyszámlájukat és nem értik, hogy az mitől nőtt a többszörösére.

Spóroljon a megelőző karbantartással!

A klímán keresztül jelentős mennyiségű levegő áramlik át. Óránként többször is megfordul a hűteni, fűteni kívánt helyiség levegője a rendszerben és a port, valamint a polleneket, virágporokat, gomba spórákat és egyéb szennyeződések a beépített szűrök fogják fel.

A szűrő sem működik 100%-os hatékonysággal ezért a szennyeződés egy része túljutva rajta, a készülék belsejében, az elpárologtató felületen rakódik le. Ahogyan egyre több nemkívánatos anyag gyűlik fel, úgy csökken a klíma hűtő és fűtő képessége, hatásfoka.

Ezzel párhuzamosan egy bizonyos hőmérséklet eléréséhez egyre több időre van szüksége a rendszernek ezért tovább üzemel, melynek eredményeként több áramot fogyaszt. Minél tovább „megy” a légkondicionáló, annál több por kerül a rendszerébe. A tulajdonos pedig csak azt veszi észre, hogy a klímaberendezése már ki sem kapcsol. Ez természetesen a végletekig leterheli a klímába épített kompresszort, amely így sokkal hamarabb meghibásodhat, akár véglegesen tönkre mehet. Fontos információ, hogy egy új kompresszor költsége vetekszik egy teljesen új egység megvásárlásával

Ezért évente legalább egyszer (Aktív fűtésre is használt készülékek esetében kétszer) nagyon fontos, hogy szakemberrel átnézessük a külső és a belső egységet is és amennyiben szükséges, kitisztíttassuk azt.

A klímák karbantartásánál elvégzett feladataink az alábbiak:

  • - Beltéri egység teljes tisztítása, gombák és baktériumok eltűntetése (150C szárazgőzzel)
  • - Kültéri egység tisztítása, hűtőközeg felmérése, nyomás mérése
  • - Hollander csatlakozók után húzása
  • - Elektromos egységek átvizsgálása, csatlakozók után húzása
  • - Beltéri egység légszűrők tisztítása, szükség esetén cseréje
  • - Komplett beszabályozás elvégzése (nyomásértékek, illetve az automatika ellenőrzése)

(A karbantartás végét mindig az üzemi próba zárja, melyről jegyzőkönyvet készítünk)

Rendelje meg tőlünk időszakos klíma karbantartását!

Karbantartásunk folyamata

A karbantartást a külső és a belső egységeken is mindenképpen el kell végezni. A külső egységben nincsen szűrő, ezért ott a szennyeződés a sűrű lamellás hőcserélő felületen tapad meg és a poros, párás, nedves környezet tökéletes atmoszférát teremt a különféle baktériumoknak, gombáknak, amelyek visszajutva a helyiség légterébe komoly baj forrásai lehetnek akár az egészségünkre, akár a szoba levegőjének a minőségére nézve.

Rendszeres karbantartással óvja meg saját és családja egészségét

Egy elhanyagolt klímába könnyen megtelepedhet a Legionella baktérium és akár halálos kimenetelű megbetegedést is okozhat. A legionárius tüdőgyulladás nem játék, de egy rendeltetésszerűen működő klímánál az előfordulási esélye nulla százalék. Persze emellett egészségre káros gombák vagy sokak ősellensége, a penész is megtelepedhet a nem megfelelően karbantartott rendszerben, amely így számos súlyos megbetegedés melegágya lehet. Az évekig „magára hagyott” rendszer egy idő után egyszerűen nem tud ellenállni a szennyeződéseknek és az egész elfertőződik.